Organisatie

‘Masters’ is de internationale (FIH) term voor alle spelers die 35 jaar en ouder zijn.

Nederland Hockey Masters (NHM) is een Federatie gevormd vanuit drie verenigingen: NDHC55+, NHC60+ en MHN. De KNHB heeft de verantwoordelijkheid voor het uitzenden van de Nederlandse Teams en de Spirit of Masters teams gedelegeerd aan de Federatie. De Federatie faciliteert de teams om EK’s en WK’s te spelen. Van spelers, coaches, fysio’s, managers, bestuursleden tot scheidsrechters, officials, sponsoring, website tot inschrijving van de teams aan een EK of WK.

De 3 verenigingen selecteren en leveren de spelers voor de onderstaande leeftijdscategorien:

Iedereen kan zich aanmelden voor de selectie!

Wil je kans maken om voor je land uit te komen op een EK of een WK voor masters, meld je dan aan voor de selectie. Iedereen is welkom en de coach van het team zal – na je aanmelding – contact met je opnemen. Elk team gaat samen met de coach aan de slag met trainingen en oefenwedstrijden. De coach zal uiteindelijk bepalen of je geselecteerd wordt.

Kies hieronder je leeftijdscategorie en meld je aan.

35-40-45-55 mannen & vrouwen (Masters Hockey Nederland)

60-65-70-75 mannen (NHC “De Zestigplussers”)

60-65-70 vrouwen (NDHC ”de vijfenvijftigplussers”)

De stappen na je aanmelding

  • Er wordt contact met je opgenomen. Dit kan iemand van de vereniging zijn of de aanvoerder/manager van het selectie team. Je krijgt tekst en toelichting en uiteraard kun je al je vragen stellen.
  • De selectie start met trainingen en oefenwedstrijden. De data en lokatie zijn per team verschillend en worden samen met de selectie afgestemd.
  • Uiteindelijk wordt de finale selectie bekend gemaakt. Dit is 2 tot 4 maanden voor een toernooi. Toernooien worden door de FIH aangewezen en zijn meestal tussen juni en november. Elk jaar worden ze op een andere lokatie gehouden. Van ergens in Europa tot onder andere Zuid-Afrika, Azie, Nieuw Zeeland, USA en Australie.
  • De selectie gaat het EK of WK (veld of zaal) spelen.

Waar zijn de toernooien en hoe vaak?

Het ene jaar is er voor elke leeftijdscategorie een EK en het jaar erop een WK. Zowel voor veld als voor de zaal. Elk jaar worden ze op een andere lokatie gehouden. De EK’s worden ergens in Europa gespeeld en het WK kan overal plaatsvinden. Van Zuid-Afrika, Azie, Nieuw Zeeland, USA, Europa tot Australie. Overigens ben je niet verplicht elka jaar mee te doen. Voor elk toernooi kan je je opnieuw aanmelden voor de selectie.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor het spelen van een EK of WK worden door de spelers zelf opgebracht. In de basis bestaan de kosten uit aanschaf van prachtig kledingpakket (Osaka), inschrijfgeld toernooi en reis- en verblijskosten. Uiteraard hangen de kosten van de duur van het toernooi en de lokatie af. Tegenover de kosten staat dat er per team een bijdrage vanuit de vereniging komt en kan elk team eigen sponsorinkomsten regelen. Ook wordt er hard gewerkt aan centrale sponsorinkomsten vanuit Nederland Hockey Masters.

Elke vereniging kent ook een jaarlijks betaald lidmaatschap. Dit verschilt per vereniging en is voor MHN 25 euro per jaar, voor NHC ‘De Zestigplussers’ 85 euro per jaar + 15 euro entree geld en voor NDHC ‘de vijfenvijftigplussers’ wordt binnenkort een nieuw tarief gelanceerd.

Je hebt een A-selectie en een SOM-selectie

Aan de EK’s of WK’s nemen A-teams deel en ook SOM teams. De A-teams zijn de sterkst mogelijke teams per land. Sommige landen hebben grote A-selecties en vaardigen ook een tweede team af. Zo heeft Nederland bij de heren 65-70-75 naast een A-team ook een SOM-team. De minder sterke landen, danwel landen waar weinig hockeyers zijn vaardigen vaak enkel een SOM-team af. SOM-teams spelen buiten mededingen van de medailles mee. SOM staat voor ‘Spirit of Masters’. De FIH promoot een leven lang hockey en in dit kader maken ze het mogelijk dat een zo een groot mogelijke groep wereldwijd in officieel verband internationaal kan hockeyen.